Kontakt

Zveza diatonične harmonike Slovenije
ZDHS
Mestni trg 4
3310 Žalec

Klemen Rošer, predsednik ZDHS 
[m] +386 31 428 118
[e] info@zdhs.si

www.zdhs.si

Pridruži se nam

ANONIM.CO

Vzdevek 
Vsebina 
    

Prijava

Nejc Pačnik

Dvakratni svetovni prvak na diatonični harmoniki

Sem Nejc Pačnik, profesionalni glasbenik in učitelj v Glasbeni šoli Pačnik in prihajam iz Škal pri Velenju. Rodil sem se 28. 10. 1990 v Slovenj Gradcu. Osnovno šolo sem obiskoval v Velenju in kasneje nadaljeval na srednji lesarski šoli v Slovenj Gradcu ter jo uspešno zaključil.

Z glasbo sem se srečal v zgodnjem otroštvu preko dedka, ki mi je, kot majhnemu dečku, igral številne skladbe na diatonično harmoniko. Kmalu sem začel kazati neizmerno zanimanje za ta instrument. Ker mi ni manjkalo talenta, sem pri rosnih petih letih prišel do svoje prve "frajtonarice" in prvega učitelja. Takrat se je pričela moja glasbena pot, ki sem jo iz leta v leto dopolnjeval z uspehi na različnih tekmovanjih.

S tekmovanj in srečanj harmonikarjev doma ter v tujini sem vedno prinesel »plačilo« za svoj trud, kar mi je predstavljajo veliko vzpodbudo za nadaljnje delo. Skozi celotno tekmovalno kariero sem zbral preko 100 pokalov, priznanj in plaket, ki jih hranim v svoji vitrini. S ponosom pa predstavim pokale, na katere sem najbolj ponosen. Leta 2007 sem postal absolutni evropski prvak, leta 2008 in 2009 sem postal absolutni zmagovalec Zlate harmonike Ljubečne, leta 2009 pa še mladinski svetovni prvak. Svojo zbirko največjih uspehov sem dopolnil letos z naslovom absolutnega svetovnega prvaka 2015. S tem sem postal prvi Slovenec, ki je z diatonično harmoniko zmagal na vseh največjih tekmovanjih.

Ker vsak rojeni glasbenik rad širi svoje znanje, sem se odločil preizkusiti še v igranju klavirske harmonike in se po dveh mesecih učenja prijavil na mednarodno tekmovanje harmonikarjev za nagrado Avsenik v Begunjah, kjer sem kljub močni konkurenci v svoji kategoriji dosegel drugo mesto z osvojenimi 88 točkami. To je bila še ena od mnogih trofej v moji že tako veliki zbirki priznanj in pokalov.

S popolnim obvladovanjem instrumenta sem si omogočil širitev sveta diatonične harmonike. Danes lahko v mojih priredbah in lastnih skladbah srečate tudi druge stile (klasiko, pop, jazz …), s čimer želim instrument za katerega pravim, da je omejen toliko, kolikor je omejen tisti, ki nanj igra, približati širši množici ljudi.

Svoje življenje sem v celoti podredil glasbi in napredku na področju diatonične harmonike. Z željo po popularizaciji instrumenta in odkrivanju mladih talentiranih harmonikarjev in harmonikark sem leta 2013 ustanovil zasebno Glasbeno šolo Pačnik, preko katere na učence prenašam znanje in izkušnje pridobljene v 20-letni karieri. Ob tej obletnici pripravljam tudi svojo prvo zgoščenko in koncert.

Kot uspešen glasbenik želim svoje izkušnje deliti in črpati od drugih, zato sem se pridružil Zvezi diatonične harmonike Slovenije. Menim, da lahko člani ZDHS s skupnimi idejami in cilji preko majhnih korakov ustvarimo pot, ki bo omogočala boljšo prihodnost diatonične harmonike.

Več o meni si lahko preberete na www.nejcpacnik.com.

ZDHS, Mestni trg 4, 3310 Žalec | +386 31 640 485 | info@zdhs.si

ZDHS - Zveza diatonične harmonike Slovenije © 2014-2016. Vse pravice pridržane.