Kontakt

Zveza diatonične harmonike Slovenije
ZDHS
Ziherlova 36
1000 Ljubljana

Klemen Rošer, predsednik ZDHS 
[m] +386 31 428 118
[e] info@zdhs.si

www.zdhs.si

Facebook

ANONIM.CO

Vzdevek 
Vsebina 
    

Jan Novak državni prvak 2018!

Zveza diatonične harmonike Slovenije je minuli vikend na 4. državnem prvenstvu v igranju na diatonično harmoniko razglasila novega absolutnega državnega prvaka. To je po predtekmovalnem in finalnem delu postal Jan Novak.

Na državno prvenstvo se je iz regijskih tekmovanj, ki so potekala v mesecu februarju in marcu uvrstilo 64 tekmovalcev iz celotne Slovenije. Ker se jih nekaj zaradi zahtevnosti razpisa ni odločilo za udeležitev tekmovanja, smo tako na državnem prvenstvu spremljali nastope 56-ih najboljših mladih harmonikarjev in harmonikark iz celotne Slovenije. Tekmovalci so bili razdeljeni v šest starostnih skupin (1A, 1B, 1C, 2, 3 in 4), komisija pa jih je ocenjevala glede na kakovost izvajanja glasbenega repertuarja po strogih kriterijih (interpretacija, ritmika in tehnična izvedba). Strokovno komisijo so sestavljali Toni Sotošek, mag. Manuel Šavron, Janez Fabijan, Franci Kolar ter gosta iz tujine, prof. Gottfried Hubman (Avstrija) in Loui Herinx (Nizozemska). Tekmovalci so glede na doseženo število točk prejeli priznanja za sodelovanje (do 85 točk), bronasta priznanja (do 90 točk), srebrna priznanja (do 95 točk) in zlata priznanja (do 100 točk). V finalu tekmovanja so se še enkrat pomerili zmagovalci vseh starostnih skupin. To so bili Gašper Štajnar (skupina 1A), Kaja Završnik (skupina 1B), Tina Kalajžič (skupina 1C), Jan Novak (skupina 2), Klemen Gungl (skupina 3) in Erik Šavron (skupina 4). Izmed vseh finalistov je strokovno komisijo najbolj prepričal Jan Novak iz Komna in postal absolutni državni prvak v igranju na diatonično harmoniko 2018.

»Državno prvenstvo v igranju na diatonično harmoniko, ki ga organizira ZDHS je zagotovo najimenentnejši dogodek v smislu tekmovanj v igranju na diatonično harmoniko v Sloveniji. Po organizacijski plati se z lahko postavi ob bok vsem eminentnim tekmovanjam v tujini, velikokatera pa visoko presega. Kot predsednik zveze sem ponosen na naše člane upravnega odbora in strokovnega sveta, ki naredijo velik doprinos pri izvedbi tekmovanja. Iskreno bi čestital vsem tekmovalcev in mentorjem, ki so se na tekmovanje pripravljali z veliko mero odgovornosti in natančnosti. Z nadgradnjami državnega tekmovanja za katerega lahko jamčim, da bo vsako leto potekal na višjem nivoju trdim, da bo ravno naš dogodek poglavitno vplival na razvoj diatonične harmonike in na kakovost igranja mladih harmonikarjev v prihodnosti. S polno mero energije naprej«.
Klemen Rošer, ing. (predsednik ZDHS)

Hkrati pa znotraj ZDHS potekajo številne druge aktivnosti. V svoje vrste vabimo simpatizerje zveze, kateri dobijo članske izkaznice, s katerimi imajo cenejše prijavnine na vsa naša tekmovanja in ostale dogodke. Pripravljamo tudi koncept za certificiranje zasebnih mentorjev diatonične harmonike v Sloveniji. Smo tik pred izdajo prvega albuma, ki bo izšel pod okriljem zveze diatonične harmonike Slovenije in tik pred izdajo prvega izzida elektronskega novičnika ZDHS, kateri bo 4x letno pisal o delovanju zveze in njenih članov.

ZDHS, Ziherlova 36, 1000 Ljubljana | +386 31 640 485 | info@zdhs.si

ZDHS - Zveza diatonične harmonike Slovenije © 2014-2016. Vse pravice pridržane.