Kontakt

Zveza diatonične harmonike Slovenije
ZDHS
Mestni trg 4
3310 Žalec

Klemen Rošer, predsednik ZDHS 
[m] +386 31 428 118
[e] info@zdhs.si

www.zdhs.si

Pridruži se nam

ANONIM.CO

Vzdevek 
Vsebina 
    

Prijava

[REZULTATI] Absolutna zmagovalca Plakete Franca Šegovca 2022 sta postala Kaja Završnik (diatonična harmonika) in Benjamin Merzdovnik (klavirska harmonika)

11.6.2022 se je v Slovenj Gradcu odvilo prvo tekmovanje z naslovom “Plaketa Franca Šegovca”. V finalnemu delu tekmovanja se je za prestižno nagrado potegovalo 20 harmonikarjev, ki so prišli iz različnih koncev Slovenije.

Idejni vodja tekmovanja je bil Klemen Rošer, sicer predsednik Zveze diatonične harmonike Slovenije katera je tudi prevzela vlogo nosilca organizacije. Pri tem jih je podprla mestna občina Slovenj Gradec in ne nazadnje tudi zakonca Hermina in Franc Šegovc.

Gospod Šegovc je o prireditvi povedal sledeče. “Bil je en lep sobotni glasbeni popoldan v našem mestu Slovenj Gradcu, kjer je potekalo tekmovanje harmonikarjev, večina na diatonično harmoniko. Bil sem počaščen, saj so se igrali le moji valčki in polke. Poslušalci so z navdušenjem spremljali in aplavdirali, saj so nastopajoči zelo lepo odigrali, kar gre zahvala tudi njihovim mentorjem. Skladbe pišem za kvintete za klavirsko harmoniko, tokrat pa so zazvenele z diatonično harmoniko in lahko rečem, da sem bil presenečen , kako so jih zaigrali. Zahvalil bi se Mestni občini Slovenj Gradec za njihovo sodelovanje in neumornemu organizatorju, predlagatelju, predsedniku gospodu Klemnu Rošer, hvala tudi podpredsedniku Pačnik Nejcu in strokovni komisiji. Prireditev je potekala profesionalno. Želim, da bi se nadaljevalo, da bo še naprej zvenelo po našem Slovenj Gradcu. Vsem nastopajočim v nadalje želim še veliko uspehov in radi imejte našo lepo slovensko glasbo.


Tekmovalci so izvedli zanimiv repertoar Šegovčeve glasbe. Od zelo poznanih, kot so Kam le čas beži ali Rženova Tinka, pa do manj poznanih, kot so skladbe Koruzjenki, Se že svita, V gozdu Martuljku in druge.

Komisija, ki so jo sestavljali Toni Sotošek, Janez Fabijan ter Matic Štavar je imela težko delo. Tekmovalce so ocenjevali do 100 možnih točk. Glede na doseženo število točk so tekmovalci prejeli bronasta (med 80 in 84,99 točkami), srebrna (med 85 do 89,99 točkami) ter zlata (med 95 in 100 točkami) priznanja.
Bronasta priznanja sta prejela Tjaž Lipovšek in Maj Lovšin Šurbek.

Srebrna priznanja so prejeli Zala Praper Šipek, Eva Šnut, Jaka Balant, Anej Založnik, Anej Sodec, Tjaš Sgerm, Aljaž Štrigl, Matej Vrance in Urh Slavinec.
Zlata priznanja so prejeli Natalija Jakop, Kaja Završnik, Danaja Grebenc, Alina Mrak, Andraž Osetič, Tjaša Lesjak, Florijan Slatinek in Benjamin Merzdovnik.
Z najvišnjim številom točk sta strokovno žirijo najbolj prepričala Kaja Završnik (diatonična harmonika - 98 doseženih točk) ter Benjamin Merzdovnik (klavirska harmonika - 97 doseženih točk) in tako postala absolutna zmagovalca tekmovanja. Kaja se je predstavila s skladbama Se že svita in V gozdu Martuljku, Benjamin pa s skladbama Cesta, ki vodi domov ter Na neki popoldan.

Zveza diatonične harmonike Slovenije ima v letu 2022 še mnoge projekte katere velja omeniti. V mesecu oktobru bodo v Mirni Peči organizirali Tekmovanje harmonikarjev za nagrado Lojzeta Slaka, v mesecu novembru pa 9. Državno prvenstvo v igranju na diatonično harmoniko, ki ga organizirajo v soorganizaciji z Javnim skladom republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

FOTOGRAFIJE SI OGLEJTE NA NAŠI FACEBOOK STRANI.

REZULTATI:

DIATONIČNA HARMONIKA

SKUPINA 1.B
Zala Praper Šipek 92.5
Eva Šnut 92
Jaka Balant 91.5

SKUPINA 1.C
Tjaš Lipovšek 89
Anej Založnik 92
Maj Lovšin Šurbek 89
Anej Sodec 91.5
Tjaš Sgerm 92

SKUPINA 2
Aljaž Štrigl 93.5
Natalia Jakop 95
Matej Vrance 94
Kaja Završnik 98
Danaj Grebenc 97.5
Alina Mrak 97
Andraž Osetič 95

SKUPINA 3
Urh Slavinec 94
Tjaša Lesjak 97.5

KLAVIRSKA HARMONIKA

SKUPINA 2.

Florjan Slatinek 96
Benjamin Merzdovnik 97

ZDHS, Mestni trg 4, 3310 Žalec | +386 31 640 485 | info@zdhs.si

ZDHS - Zveza diatonične harmonike Slovenije © 2014-2016. Vse pravice pridržane.